Καθαρισμος πετρας

Εμφανίσεις: 29591

Η απομάκρυνση ρύπων και η αφαίρεση λεκέδων και επικαλυπτικών υλικών προστασίας από επιφάνειες πετρωμάτων, όπως δάπεδα, πλακοστρώσεις,

όψεις κτηρίων, κ.ά., που έχουν λερωθεί λόγω χρήσης, βανδαλισμών, μακρόχρονης έκθεσης σε ατμοσφαιρικούς ρύπους και άλλους λόγους, είναι σύνθετες και απαιτούν τεχνογτνωσία και ειδικά μέσα καθαρισμού.
Η χημική σύσταση των απορρυπαντικών ποικίλει ανάλογα με την επιθυμητή δραστικότητά τους και τη χρήση για την οποία προορίζονται, γι αυτό και υπάρχουν στην αγορά απορρυπαντικά με pH όξινο (<7) ή αλκαλικό (>7).
Τα κοινά απορρυπαντικά είναι ακατάλληλα για καθαρισμό επιφανειών από ασβεστολιθικά πετρώματα, όπως τα μάρμαρα, που διαβρώνονται ακόμη και από τα ασθενή οξέα των απορρυπαντικών, αλλά και από τα απορρυπαντικά με έντονα αλκαλικό pH.
Τα ασβεστολιθικά πετρώματα και ειδικά τα γυαλισμένα μάρμαρα σε δάπεδα και σκάλες, συνίστατε να καθαρίζονται με σαπουνάδα από κοινό πράσινο σαπούνι για να διατηρήσουν τη λάμψη τους.
Σε περιπτώσεις που οι λεκέδες σε πετρώματα δεν καθαρίζονται με τα ειδικά χημικά καθαριστικά της αγοράς, μπορεί, ανάλογα με τη σημασία του έργου, να γίνει προσπάθεια καθαρισμού με διάφορα ειδικά επιθέματα.
Για τα πολύ λερωμένα παλιά δάπεδα και σκάλες από φυσικά πετρώματα, τα οποία δύσκολα καθαρίζονται, υπάρχει και η λύση της αποκατάστασης («φρεσκάρισμα») που αν γίνει από έμπειρους τεχνίτες επαναφέρει τα μάρμαρα στην αρχική τους κατάσταση.