Πληροφοριες για τα χημικα καθαριστικα

Εμφανίσεις: 1572

Στην αγορά πωλούνται αυτή την στιγμή πολλά καθαριστικά για μάρμαρα και πετρώματα γενικά, άλλα είναι ειδικευμένα και άλλα είναι γενικής χρήσεως.

Προσπαθώντας να σας βοηθήσουμε στο θέμα του καθαρισμού αναφέρουμε πιο κάτω μερικά από αυτά.

Ανθρακικό αμμώνιο Είναι άλας και στο εμπόριο διατίθεται ως μίγμα με όξινο ανθρακικό αμμώνιο (διττανθρακικό αμμώνιο). Όταν εκτεθεί στον αέρα για μεγάλο χρονικό διάστημα μετατρέπεται σε όξινο ανθρακικό αμμώνιο με έκλυση αμμωνίας. Είναι πολύ διαλυτό στο ζεστό νερό και λιγότερο στο κρύο Χρησιμοποιείται ευρέως σε εφαρμογές βαθμιαίας διαλυτοποίησης πολλών ουσιών που αποτίθενται σε τοιχοποιίες κ.α. Διαλυτοποιεί επίσης το θειικό ασβέστιο μετατρέποντάς το σε θειικό αμμώνιο που αφαιρείται ευκολότερα. Δεν αφήνει δραστικά υπολείμματα, ωστόσο απαιτείται μετά τη χρήση του καλό ξέβγαλμα της επιφάνειας με αποσταγμένο ή απιονισμένο νερό για να αποφεύγεται η επιφανειακή ανακρυστάλλωση ανθρακικού ασβεστίου.
Υπεροξείδιο του υδρογόνου

Έχει ισχυρές οξειδωτικές και λευκαντικές ιδιότητες. Χρησιμοποιείται επίσης ως απολυμαντικό και αντισηπτικό. Υδατικό διάλυμα υπεροξειδίου του υδρογόνου 3% w/w (το γνωστό οξυζενέ) διατίθεται από τα φαρμακεία ως ήπιο αντισηπτικό για καθαρισμούς τραυμάτων και ως λευκαντικό οικιακής χρήσης. Διαλύματα υπεροξειδίου του υδρογόνου με περιεκτικότητα ίση ή μεγαλύτερη από 8% χαρακτηρίζονται ως προς τη διακίνησή τους ως "οξειδωτικά" και πρέπει να φέρουν τη χαρακτηριστική σήμανση. 

Από οίκους εμπορίας χημικών προϊόντων διατίθεται υδατικό διάλυμα υπεροξειδίου του υδρογόνου 30-35% w/w, το οποίο είναι γνωστό ως Perhydrol. Στη συγκέντρωση αυτή είναι ιδιαίτερα καυστικό για το δέρμα στο οποίο προκαλεί λεύκανση ("λευκό έγκαυμα") και πόνο. Ως οξειδωτική ουσία το υπεροξειδίου του υδρογόνου θεωρείται ως η πλέον φιλική στο περιβάλλον, αφού η οξειδωτική δράση του δεν δημιουργεί τοξικά παραπροϊόντα σε αντίθεση με άλλα ισχυρά οξειδωτικά μέσα (χλώριο, νιτρικό οξύ, όζον).

Υπερχλωροαιθυλένιο Ονομάζεται επίσης Tetrachloroethylene (Cl2C=CCl2) ή Τetrachloroethene Είναι ένας πολύ καλός οργανικός διαλύτης για οργανικές ουσίες. Το άχρωμο αυτό υγρό χρησιμοποιείται και στο στεγνό καθάρισμα ρούχων.
Αιθυλικός αιθέρας Οργανικός διαλύτης. Ονομάζεται και διαιθυλικός αιθέρας (C2H5OC2H5) ή απλώς αιθέρας και είναι περισσότερο γνωστός ως αναισθητικό. Χρησιμοποιείται, μεταξύ άλλων, για διαλυτοποίηση λιπαρών ή ρητινωδών ουσιών.
Αμμωνία Σε κανονικές συνθήκες είναι άχρωμο αέριο (σημείο ζέσης: −33.34 °C) με χαρακτηριστική καυστική και αποπνικτική οσμή που ονομάζεται «άνυδρη αμμωνία» σε αντιδιαστολή με το υδατικό διάλυμα αμμωνίας (NH4OH ή ΝH3(aq)) που ονομάζεται «οικιακή αμμωνία». Η «οικιακή αμμωνία» διατίθεται στο εμπόριο συνήθως σε διαλύματα περιεκτικότητας (σε αμμωνία) 5 - 16% κατά βάρος. Στις πολλές χρήσεις της αμμωνίας περιλαμβάνεται και εκείνη της παρασκευής οικιακών καθαριστικών.
Ανθρακικό νάτριο Είναι άλας νατρίου του ανθρακικού οξέος, πού έχει, σε θερμοκρασία δωματίου, μορφή λεπτής λευκής κρυσταλλικής σκόνης και είναι γενικότερα γνωστό ως σόδα. Η σόδα δεν πρέπει να συγχέεται με τη διττανθρακική σόδα ή «σόδα μαγειρικής» που είναι όξινο ανθρακικό νάτριο (NaHCO3), ούτε με την καυστική σόδα που είναι υδροξείδιο του νατρίου (NaOH). Το ανθρακικό νάτριο είναι εξαιρετικό άοσμο απορρυπαντικό και απολιπαντικό πολλαπλών χρήσεων που δεν δημιουργεί αφρό. Η μαγειρική σόδα, επίσης, χρησιμοποιείται ως οικιακό καθαριστικό, ενώ η καυστική σόδα που είναι ισχυρή βάση χρησιμοποιείται στην παραδοσιακή παρασκευή σαπουνιών με τη διαδικασία της σαπωνοποίησης, καθώς και σε άλλους βιομηχανικούς κλάδους.
Τολουόλιο ή τολουένιο Οργανικός διαλύτης για βιομηχανική χρήση. Υγρό διαυγές, δυσδιάλυτο στο νερό, με οσμή μπογιάς. Πρόκειται για μια χημική ένωση ιδιαίτερα επικίνδυνη για την υγεία.
Μεθυλοχλωρίδιο ή Διχλωρομεθάνιο Οργανική ένωση που χρησιμοποιείται και ως διαλύτης στη βιομηχανία ελαστικού και στη διύλιση πετρελαίου, καθώς και ως αφαιρετικό λιπών, ελαίων και ρητινών σε διάφορους κλάδους.
Ξυλόλη Οργανικός διαλύτης, παράγωγο του πετρελαίου.
Υποχλωριώδες νάτριο Είναι μέτριας ισχύος οξειδωτικό σε διαλύματα περιεκτικότητας μέχρι 40%, ενώ σε διαλύματα μεγαλύτερης περιεκτικότητας είναι ισχυρό οξειδωτικό. Διαλύματα υποχλωριώδους νατρίου περιεκτικότητας 3 – 6% είναι οι διάφορες χλωρίνες του εμπορίου για οικιακή χρήση, κυρίως για λεύκανση και απολύμανση χώρων. Υπενθυμίζεται ότι η χλωρίνη, λόγω της δραστικότητας της, δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με άλλα λευκαντικά ή χημικά καθαριστικά, γιατί από την αντίδραση υπάρχει κίνδυνος να παραχθεί ελεύθερο χλώριο, που είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο για την υγεία.
Τριαιθανολαμίνη Οργανική ένωση που χρησιμοποιείται ως γαλακτοματοποιητικό και απορρυπαντικό – απολυμαντικό. Διαλυτοποιεί έλαια και άλλες ουσίες που δεν είναι πλήρως διαλυτές στο νερό.
Ακετόνη Είναι οργανικός διαλύτης ευρείας βιομηχανικής χρήσης. Είναι επίσης και οικιακό προϊόν που χρησιμοποιείται κυρίως για το καθάρισμα ή και ξεβάψιμο των νυχιών από βερνίκια.
White Spirit Οργανικός διαλύτης, παράγωγο του πετρελαίου που υποκαθιστά το νέφτι.