Πετρα Τοιχοποιιας

Τα κτίρια από πέτρα αποτελούν την πλέον παραδοσιακή μορφή αρχιτεκτονικής στην Ελλάδα και συναντώνται περισσότερο στα χωριά και τους ορεινούς οικισμούς.

Η τεχνολογία της πέτρας, σε συνδυασμό με την αυξανόμενη τεχνογνωσία έχουν δώσει μια νέα δυναμική στην κατασκευή από πέτρα και πλέον την συναντούμε και σε αστικές περιοχές σε κτήρια ιδιωτικά αλλά και δημόσια που με τον κατάλληλο φωτισμό αναδεικνύουν την κατασκευή.

Η λιθοδομή, είτε σαν φέρων οργανισμός του κτιρίου, είτε σαν επένδυση της τοιχοποιίας είναι μια επιλογή που συνδυάζει την εναρμόνιση με το περιβάλλον και την άνεση διαβίωσης.

Η πέτρα είναι ένα δομικό υλικό με ιδιαιτερότητες και απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή ώστε να αποδώσει τα μέγιστα της αντοχής, της ασφάλειας και της αισθητικής.

Υπάρχουν πάρα πολλά είδη πέτρας και ανάλογα με τα πετρώματα από τα οποία προέρχεται το υλικό, εξαρτάται ο τρόπος δόμησης και ο χρωματισμός που αποδίδεται. Συνηθέστερα προτιμάται η ακανόνιστου σχήματος πέτρα που αποδίδει πιο φυσική όψη στο κτίριο και αυξημένες αντοχές. Διαδεδομένη επιλογή επίσης είναι οι τοιχοποιίες από ορθογώνιες πέτρες που αποφέρουν μια πιο "αυστηρή" όψη στο κτίριο.